Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

Aanbod & serviceproviders

Om uw glasvezelaansluiting te activeren sluit u uiteindelijk twee contracten af:

  • U betaalt GlasDraad Landelijk Noord voor de fysieke glasvezelaansluiting (de zogenaamde vastrechtvergoeding). Hieronder is aangegeven op welke manieren dit kan.
  • U neemt een abonnement voor één of meerdere diensten (internet, televisie en/of telefonie) bij één van onze serviceproviders. U betaalt hiervoor maandelijks abonnementkosten, net zoals u dit nu doet bij uw huidige provider.

Indien u geen abonnement heeft afgesloten voor 1 juni 2023 en GlasDraad uw woning wel heeft aangesloten of gaat aansluiten, dan brengen wij u aan het einde van het traject eenmalig € 250,- serviceprovider kosten in rekening.

Ons aanbod

Hieronder vind u het aanbod zoals dat van toepassing was tijdens de vraagbundeling in Landelijk Noord.

De aanleg van een glasvezelnetwerk in een gebied als Landelijk Noord brengt hoge kosten met zich mee. GlasDraad is daarom genoodzaakt een bijdrage te vragen aan de bewoners. Na overleg met alle betrokken partijen is besloten dat de adressen met een coax-aansluiting én een KPN-aansluiting een lager bedrag gaan betalen dan adressen met alleen een KPN-aansluiting. Wij realiseren ons dat dit soort verdelingen vervelend zijn. Wij denken op deze manier de grootste kans op 40% aanmeldingen te krijgen, waarna het in de bouwfase nog steeds mogelijk is voor iedereen die zich aanmeldt om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk.

Voor adressen met KPN-aansluiting én een coax-aansluiting van Ziggo

Optie A, afkoop:
U koopt de aansluiting (oftewel het vastrecht) af voor € 650,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

OF

Optie B, maandelijkse variant:
U betaalt maandelijks een bijdrage van € 7,- * (vastrechtvergoeding). Dat bedrag betaalt u gedurende 15 jaar, waarna u het kunt afkopen voor € 15,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

Voor adressen met alleen een KPN-aansluiting

Optie A, afkoop:
U koopt de aansluiting (oftewel het vastrecht) af voor € 1.815,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

OF

Optie B, maandelijkse variant:
U betaalt maandelijks een bijdrage van € 15,- * (vastrechtvergoeding). Dat bedrag betaalt u gedurende 15 jaar, waarna u het kunt afkopen voor € 15,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

Alle prijzen zijn inclusief btw.  *Er vindt indexatie plaats op de maandlijkse termijnbedragen

Let op: u betaalt pas als het netwerk is gebouwd en uw huis netjes is aangesloten (naar verwachting in 4e kwartaal 2020). Dit geeft u ruim de tijd om de benodigde bedragen te organiseren.

Waarom moet ik betalen voor mijn glasvezelaansluiting?

Stabiel internet, telefonie en televisie worden doorgaans gezien als basisvoorziening, maar dit is in Nederland en Europa niet meer zo georganiseerd. De leveranciers van de telefoonkabel of de kabel van Ziggo, en tegenwoordig ook glasvezel, zijn private ondernemingen. De eigenaar van de telefoonkabel (KPN) en Ziggo verdienen de aanleg van het netwerk terug omdat ze zelf diensten over het netwerk leveren. Zij kiezen er voor om niet te investeren in ‘dure’ gebieden die gekenmerkt worden door lange afstanden, lastige infrastructuur of kleine aantallen aansluitingen. GlasDraad richt zich wel op dit soort ‘dure’ gebieden, maar om de glasvezelaansluiting voor iedereen in het gebied beschikbaar te maken, zijn wij wel genoodzaakt om van iedereen een bijdrage te vragen.

 

Waarom betalen we niet allemaal even veel?

Het huidige aanbod is de uitkomst van een verkenning door de Centrale Dorpenraad en de gesprekken met GlasDraad Landelijk Noord. Met een gebied van ongeveer 1000 woningen (ruim 850 met kabel en ca. 160 zonder kabel) is een reële inschatting gemaakt van de totale graafwerkzaamheden en overige aanlegkosten. De aanlegkosten voor de adressen zonder kabel zijn een stuk hoger dan voor de adressen met kabel. De adressen zonder kabel liggen vooral in het buitengebied en de adressen met kabel liggen bijna allemaal in de dorpskernen. Met dit aanbod en deze verdeling is de kans dat we de 40% aanmeldingen halen het grootst. De leden van de werkgroep van de Centrale Dorpenraad brachten deze opzet zelf ook naar voren. Op deze manier wordt tot een acceptabele hoogte ingezet op solidariteit binnen Landelijk Noord.

Onze serviceproviders

Wij vinden het belangrijk dat u een abonnement kunt kiezen dat bij uw persoonlijke situatie past. Daarom bieden diverse onafhankelijke serviceproviders hun diensten over ons netwerk aan.

Onderstaand de serviceproviders waaruit u kunt kiezen. Als de campagne gaat starten zullen wij veel meer informatie geven over de providers en hun pakketten.

U kunt zich pas na de vraagbundeling aanmelden bij een serviceprovider. Om te kijken wat het aanbod op een glasvezelnetwerk is kunt u op de website van onderstaande providers een postcode en huisnummer invullen van een gebied wat al glasvezel heeft. Bijvoorbeeld Amsterdam-IJburg, of u kijkt op de website van KPN NetwerkNL om de providers te vergelijken.

afbeelding van provider KPN
KPN
afbeelding van provider XS4ALL
XS4ALL
afbeelding van provider Odido<br>voorheen T-Mobile
Odido
voorheen T-Mobile
afbeelding van provider Budget Thuis
Budget Thuis
afbeelding van provider Multifiber
Multifiber
afbeelding van provider Fiber.nl
Fiber.nl
afbeelding van provider Online.nl
Online.nl
afbeelding van provider SNLR
SNLR
afbeelding van provider Youfone
Youfone
afbeelding van provider Kliksafe
Kliksafe
afbeelding van provider Trined
Trined
afbeelding van provider Stipte.nl
Stipte.nl
afbeelding van provider Solcon
Solcon
afbeelding van provider Freedom
Freedom
afbeelding van provider RapidXS
RapidXS
afbeelding van provider W3Serve
W3Serve

Disclaimer: Bovenstaande lijst van serviceproviders kan na verloop van tijd aangepast worden in verband met wijzigingen bij de serviceproviders.