Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?

Meld u aan voor glasvezel!

Samen met de gemeente Amsterdam wil GlasDraad Landelijk Noord zo snel mogelijk starten met de aanleg van glasvezel. Zodra 40% van de bewoners vóór 18 maart 2019 een aanmelding heeft ingediend bij GlasDraad Landelijk Noord, beginnen we direct met de voorbereidingen op de aanleg. We verwachten dan nog voor de zomer te kunnen starten. De meeste bewoners kunnen dan tegen het eind van 2020 al genieten van hun nieuwe gigasnelle internetverbinding.

Aanbod & serviceproviders

U kunt zich op dit moment nog niet aanmelden bij de serviceproviders. We moeten namelijk eerst 40% aanmeldingen voor glasvezel noteren. Dit kan tot 18 maart 2019. Na deze datum kunt u zich inschrijven bij een van de serviceproviders. Wij zullen u over die datum nader informeren. U kunt gedurende het hele bouwtraject een keuze maken uit een van de providers.

Bent u momenteel klant bij een aanbieder die straks ook diensten levert over het glasvezelnetwerk van GlasDraad Landelijk Noord? Dan kunt u gewoon bij deze aanbieder blijven en overstappen op een glasvezelpakket naar keuze.

Maakt u nu gebruik van diensten via het eigen kabelnetwerk van Ziggo en wilt u straks graag gebruikmaken van glasvezel? Dan dient u over te stappen naar een aanbieder die wel diensten over het glasvezelnetwerk van GlasDraad Landelijk Noord aanbiedt.

Overstappen gaat tegenwoordig heel gemakkelijk. Er is geen risico dat u hierbij even zonder internet, televisie of telefoon zit. Wij bouwen een compleet nieuw netwerk naast de huidige oude netwerken. U stapt pas over als de nieuwe verbinding werkt.

Om uw glasvezelaansluiting te activeren sluit u uiteindelijk dus twee contracten af:

  • U betaalt GlasDraad Landelijk Noord voor de fysieke glasvezelaansluiting (de zogenaamde vastrechtvergoeding). Hieronder is aangegeven op welke manieren dit kan.
  • U neemt een abonnement voor één of meerdere diensten (internet, televisie en/of telefonie) bij één van onze serviceproviders. U betaalt hiervoor maandelijks abonnementkosten, net zoals u dit nu doet bij uw huidige provider.

Na het behalen van 40% aanmeldingen zullen wij u informeren over de serviceproviders waar u een abonnement naar keuze kunt afsluiten. Indien u geen abonnement heeft afgesloten voor 30 april 2021 (was 1 januari 2021) en GlasDraad uw woning wel heeft aangesloten of gaat aansluiten, dan brengen wij u aan het einde van het traject eenmalig € 250,- serviceprovider kosten in rekening.

Ons aanbod

De aanleg van een glasvezelnetwerk in een gebied als Landelijk Noord brengt hoge kosten met zich mee. GlasDraad is daarom genoodzaakt een bijdrage te vragen aan de bewoners. Na overleg met alle betrokken partijen is besloten dat de adressen met een coax-aansluiting én een KPN-aansluiting een lager bedrag gaan betalen dan adressen met alleen een KPN-aansluiting. Wij realiseren ons dat dit soort verdelingen vervelend zijn. Wij denken op deze manier de grootste kans op 40% aanmeldingen te krijgen, waarna het in de bouwfase nog steeds mogelijk is voor iedereen die zich aanmeldt om aangesloten te worden op het glasvezelnetwerk.

Voor adressen met KPN-aansluiting én een coax-aansluiting van Ziggo

Optie A, afkoop:
U koopt de aansluiting (oftewel het vastrecht) af voor € 650,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

OF

Optie B, maandelijkse variant:
U betaalt maandelijks een bijdrage van € 7,- * (vastrechtvergoeding). Dat bedrag betaalt u gedurende 15 jaar, waarna u het kunt afkopen voor € 15,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

Voor adressen met alleen een KPN-aansluiting

Optie A, afkoop:
U koopt de aansluiting (oftewel het vastrecht) af voor € 1.815,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

OF

Optie B, maandelijkse variant:
U betaalt maandelijks een bijdrage van € 15,- * (vastrechtvergoeding). Dat bedrag betaalt u gedurende 15 jaar, waarna u het kunt afkopen voor € 15,-. Daarnaast neemt u een abonnement af bij een serviceprovider.

Alle prijzen zijn inclusief btw.  *Er vindt indexatie plaats op de maandlijkse termijnbedragen

Let op: u betaalt pas als het netwerk is gebouwd en uw huis netjes is aangesloten (naar verwachting in 4e kwartaal 2020). Dit geeft u ruim de tijd om de benodigde bedragen te organiseren.

Waarom moet ik betalen voor mijn glasvezelaansluiting?

Stabiel internet, telefonie en televisie worden doorgaans gezien als basisvoorziening, maar dit is in Nederland en Europa niet meer zo georganiseerd. De leveranciers van de telefoonkabel of de kabel van Ziggo, en tegenwoordig ook glasvezel, zijn private ondernemingen. De eigenaar van de telefoonkabel (KPN) en Ziggo verdienen de aanleg van het netwerk terug omdat ze zelf diensten over het netwerk leveren. Zij kiezen er voor om niet te investeren in ‘dure’ gebieden die gekenmerkt worden door lange afstanden, lastige infrastructuur of kleine aantallen aansluitingen. GlasDraad richt zich wel op dit soort ‘dure’ gebieden, maar om de glasvezelaansluiting voor iedereen in het gebied beschikbaar te maken, zijn wij wel genoodzaakt om van iedereen een bijdrage te vragen.

 

Waarom betalen we niet allemaal even veel?

Het huidige aanbod is de uitkomst van een verkenning door de Centrale Dorpenraad en de gesprekken met GlasDraad Landelijk Noord. Met een gebied van ongeveer 1000 woningen (ruim 850 met kabel en ca. 160 zonder kabel) is een reële inschatting gemaakt van de totale graafwerkzaamheden en overige aanlegkosten. De aanlegkosten voor de adressen zonder kabel zijn een stuk hoger dan voor de adressen met kabel. De adressen zonder kabel liggen vooral in het buitengebied en de adressen met kabel liggen bijna allemaal in de dorpskernen. Met dit aanbod en deze verdeling is de kans dat we de 40% aanmeldingen halen het grootst. De leden van de werkgroep van de Centrale Dorpenraad brachten deze opzet zelf ook naar voren. Op deze manier wordt tot een acceptabele hoogte ingezet op solidariteit binnen Landelijk Noord.

Onze serviceproviders

Wij vinden het belangrijk dat u een abonnement kunt kiezen dat bij uw persoonlijke situatie past. Daarom bieden diverse onafhankelijke serviceproviders hun diensten over ons netwerk aan.

Onderstaand de serviceproviders waaruit u kunt kiezen. Als de campagne gaat starten zullen wij veel meer informatie geven over de providers en hun pakketten.

U kunt zich pas na de vraagbundeling aanmelden bij een serviceprovider. Om te kijken wat het aanbod op een glasvezelnetwerk is kunt u op de website van onderstaande providers een postcode en huisnummer invullen van een gebied wat al glasvezel heeft. Bijvoorbeeld Amsterdam-IJburg, of u kijkt op de website van KPN NetwerkNL om de providers te vergelijken.